Programajánló

Kóspallagi Horgásztó

Tőlünk 8km-re Kóspallag szomszédságában található ez a meseszép 4 hektáron elhelyezkedő mesterséges élmény tó. Igazi feltöltődés az ide látogatóknak!

Kopasz Hegy

Márianosztra község főterére megérkezvén azonnal több kisebb hegy látványa fogadja az idelátogatókat: Nagy-Galla, Csák-hegy és a Kopasz-hegy. A vulkáni eredetű kúpok közül a falut uraló Kopasz-hegy azonnal magára vonz minden tekintetet. Nem csoda, hiszen „kopasz” csúcsával, különleges habitusával meghódításunkra vár. Zöld jelzésen indulhatunk el a hegy felé.
A faluból kiérve, az utolsó házat is elhagyva mindjárt egy kis forrás mellett halad el a turistaút. A forrást az itt élő jó szándékú emberek alakították ki és a mai napig rendszeresen tisztítják. Az első kisebb emelkedő után ki is melegszünk és egy nagyon szép tiszta réten, – mintegy erő- gyűjtés az emelkedők előtt – a Galambos-réten találjuk magunkat. A rét tavasszal és nyáron gyönyörű virágpompával köszönti az erdőjárókat, margaréták, török szegfűk, és még sokan mások, ősszel pedig a lila színű őszi kikerics örvendeztet meg látványával.
Innentől kezdve már az erdők belsejében folyamatosan fölfelé haladunk egészen a hegycsúcsig. Ezt a részt a helyiek „Hétkapatói” útnak is nevezik. Tavaszi hóolvadások és nagy esőzések által kimosott köveken lépkedhetünk, olykor lábunk alatt csörgedezik a hegyekből az életet adó víz. A tölgyfák terebélyes koronája véd bennünket az erős napsütéstől és széltől.
A zöld háromszög jelzést elérve egy szép egyenes hegyre vezető ösvény tárul elénk. Ez az utolsó nagy erőpróba, hogy felérjünk a Kopasz-hegyre. Ez egy igen „kapatós” útszakasz, de az erdőből a fák közt kibukkanva szépséges kilátás tárul elénk a hegycsúcsra és sziklás környezetére. A fenséges látvány minden nehézségért kárpótol. A vulkáni eredetű Kopasz-hegy, előtérben a Magyarok Nagyasszonya Bazilikával Megállva a hegytetőn 538 m magasságban, körpanorámában gyönyörködhetünk. Tiszta időben nemcsak Márianosztra, Kóspallag látható,hanem ráláthatunk a Dunakanyarra, a Visegrádi-hegységre, a szobi kőfejtőre, a szomszédos Só-hegyre (584 m). A sziklás-köves talajt igen kedvelik a különböző kövivirágok. A kissé zordnak tűnő, szeles helyen nyílik tavasszal a különösen védett tavaszi hérics (Adonis vernalis) és a nyugati kökörcsin (Pulsatilla vernalis).
Valami meghatódottság tölti el az embert ezen a helyen, mintha nem csak egy átlagos hegyen állnánk. Talán az itt felállított kereszt a titok? Az 1800-as években állították az eredeti, fából készült keresztet a Kóspallag, Szokolya felől érkező zarándokok számára, hogy itt imádkozzanak a faluba érkezésük előtt. Prohászka püspök szerint Márianosztra három közeli hegye a Csák-hegy, Nagy-Galla és a Kopasz-hegy a szentháromságot jelképezi. Sajnos 1970-ben egy vihar alkalmával, villámcsapás következtében a kereszt kettétört.A mai, vasból készült feszületet az akkori helyi fővadász 1973-ban állította.
Története: A vadász akkoriban nagyon megbetegedett. Nem volt templomba járó, de mégis sokat imádkozott az Istenhez, hogy segítse meg őt nagy bajában. Megfogadta, ha meggyógyul, akkor visszaállítja a keresztet a Kopasz-hegy tetejére. Meggyógyult és a kereszt visszakerült a helyére, bár Jézus öntöttvas alakjának jobb karja az idők folyamán valamilyen külső behatásra letört, mégis rendíthetetlen jelként áll.
A hegy érdekessége még, hogy két síremlék és egy kopjafa őrzi az idekötődő emberek emlékét. A helyi pálos kolostor szerzetesei, és a kegyhelyre érkező zarándokok közül is sokan ellátogatnak e csodálatos helyre. Számos ima és lelki üzenet száll az Isten és emberek közé.
A Kopasz-hegy (Nagykopasz) egyedülálló Márianosztrai látképével csodálatos kirándulóhely. Ezt az élményt mára már igen sokan felfedezték. Jelentősen megnövekedett a kirándulók száma. Fontos, hogy értékként tekintsünk a Kopasz-hegyre. Óvjuk, vigyázzuk! Márianosztra természeti környezete a Duna-Ipoly Nemzeti Park védelmét élvezi. Ne csak ezért, hanem az önmagáért beszélő szépség megmaradásáért vigyázzunk természeti kincseinkre, mert ezzel a mindennapi életünk válik élhetővé a tiszta levegő és nyugodt környezet által.Forrás:Csodálatos Magyarország.

Nagy-Galla

A Börzsöny egyik legszebb panorámájú vulkánja a Nagy-Galla (479m) szabályos vulkáni kúpja lélegzetelállító kilátást nyújt a Dunakanyarra és  a Börzsöny hegyláncára. Rövid, változatos túrával hódíthatjuk meg a hegytetőt, útközben varázslatos erdőket, tisztásokat felfedezve.A túra hossza: 9kmA túra időtartama: 3,5 óra Szintkülönbség: 300 m

Kisvasút

A 2016-ban átadott Márianosztra – Nagyirtáspuszta (7 km hosszú) szakasszal megvalósult a természetjárók több évtizedes álma, újra végigutazható a Szob és Nagybörzsöny közötti erdei vasúti hálózat teljes, 22 kilométer hosszú vonala. A transzbörzsönyi vasút ma Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája, a vonala szűk patakmedrek partján, sűrű erdőkben kanyarog, irányfordítóval és hármas hurokkal győzi le a meredélyeket. Azonban változatos vonalvezetés többféle üzemeltetési viszonyt jelent, ez az oka, hogy a vonalon egy helyen, Nagyirtáspusztán (a vízválasztón) át kell szállni másik szerelvényre. A jegykiadás a vonatokon is ehhez igazodik, tehát a két szakaszra külön-külön lehet megvásárolni a menetjegyeket a szerelvények kalauzainál. Tekintve azt, hogy a teljes vonal bár beutazható – az említett átszállással – egyvégtében is. Nagyirtáspusztán az átszállási időben vásárolhatunk a büfében vagy ha nem akarunk tovább utazni akár biciklit is kölcsönzhetünk amihez ideális rövid és jól járható turistautak várják a látogatókat. Étkezési, ebédelési lehetőség Márianosztrán és Nagyirtáspusztán is van és természetesen Nagybörzsönyben is, mely község a Börzsöny-hegység közepén bekerült Magyarország tíz legszebb, leglátványosabb kistelepülése közé.

Mielőtt ellátogatna a vasútra, kérjük, hogy tekintse át az érintett vasutak (egymáshoz csatlakozó) menetrendjeit és díjszabásait, és a felvilágosítást nyújtó üzemeltetők telefonszámait. A menetrendi vonatok a tavaszi szezonkezdettől az ősz végi szezonzárásig csak hétvégén közlekednek (kivétel a nyári időszak, amikor pénteken is van forgalom). A hétvége egyéb időpontjaira vagy a hét más napjaira különvonat(ok) rendelhető(k). Figyelem: a különböző szakaszok eltérő üzemeltetői miatt célszerű megtervezni, hogy melyik vonalrészen kívánunk utazni vagy különvonatot rendelni, vagy akár egyéb menetrendi felvilágosítást kérni, mert nem mindegyik üzemeltető rendelkezik az összes információval a másik vonalszakaszról. https://www.kisvasut.hu/